Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hatha jóga

Hatha Jóga

A hatha szónak mély ezoterikus jelentése van. A "ha" szó Napot jelent, a "tha" Holdat. Azaz a hatha jóga a Nap és a Hold, a prána és apána (energiák) egyesülését jelenti.

A hatha jóga az ellentétes erők egyesítésének útja. A materiális világ ellentétekkel teli. Például: nappal-éjszaka, férfi-nő, jin-jang, értelem-érzelem, igen-nem stb. Ezt a két ellentétes erőt nevezik Napnak és Holdnak. Az ellentétek egyensúlyba hozása, majd egyesítésének útja a hatha jóga.

A jóga ászanákkal (testgyakorlatok) egyidejűleg gyakoroljuk a pránajáma (légzéstechnika) és az elme koncentrációját. A kitartott ászanák alatt a koncentrációs képesség növekszik, s egy óra gyakorlás során nem csak egy óra jóga testtartást, hanem egy óra mély relaxációt és egy óra meditációt is nyerünk. A jóga gyakorlatok rendszere nem hasonlítható semmi máshoz, hiszen teljes lényünkre ható, átfogó javulást eredményez. A lassan és tudatosan végzett gyakorlással az ászanák a fizikai testgyakorláson túl koncentrációs és meditációs gyakorlattá válnak.

A testhelyzetek gyakorlása megszabadít a felhalmozódott feszültségektől és izgatottságtól, s ugyanakkor lecsillapítja a szenvedély által felkorbácsolt tudatunkat.

A relaxáció és a légzőgyakorlatok az ászanák hatását erősítve végérvényesen megnyugtatják az elmét és a gondolatokat. Az ászanák (testtartások), felfrissítik a vérkeringést, és ez által megszabadítják a testet azoktól a méreganyagoktól, amelyek a rendszertelen életmód, a rossz testtartás és az egészségtelen szokások következtében rakódnak le. A mai ember szokásai jelentős deformációt hoznak létre eredeti állapotához képest. A sok ülés, monitorbámulás és vezetés közben az egyén fejét és vállát hagyja előre esni, ami hosszútávon a gerinc valamilyen szintű megbetegedését eredményezi. Mivel a jóga gyakorlatai bejárják a teljes mozgástartományt, tökéletesen képes feljavítani a gerinc alkotóegységeinek anyagcseréjét.

Az ászanák látszólag csak a fizikai testtel foglalkoznak, ám valójában az agy kémiai folyamatait is szabályozzák, melyek befolyással vannak elmeállapotunkra. Az ászanák a légző gyakorlatokkal közösen megszüntetik a testi, élettani és lelki zavarokat. A hatha jóga a legcsodálatosabb utazás, amin keresztül Önmagad éred el.

Németh Anita Hatha jógaoktatóanita-joga.jpg