Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Rend a lelke mindennek

Rend a lelke mindennekletoltes.jpg

Ordo est anima rerum- ahogy a latin közmondás mondja.

Manapság rengeteget hallani Rendterápiáról, a közmondásunk címét idéző könyv is van a piacon, de mit is jelent ez nekünk? Életmód-tanácsadóként nekem mindig elsőként Maximilian Oskar Bircher-Benner (1867-1939) neve és munkássága jut eszembe e témáról, az orvos-természetgyógyász, aki az 1900-as évek elején létrehozta Svájcban a híres klinikáját, ahol szelíd gyógymódokkal – bár a kliensek ezt nem mindig érezték annak J - igyekezett segíteni a hozzá fordulókon. A klinikája 1994-ig üzemelt és sok híresség megfordult nála. Thomas Mann „A varázshegy” regénye is innen inspirálódott.

A Bircher név ma sokaknak a müzli révén tűnhet ismerősnek. Néhány szupermarketben megtalálható a polcokon a Bircher-müzli, ami egyébként már messze nem az az összetétel, amit ő eredetileg kifejlesztet.  Őt tartják ma is a reform teljes értékű táplálkozás egyik úttörőjének.

Max Bircher-Benner megfogalmazta a gyógymód kilenc alaptörvényét, melyek közül öt kizárólag a táplálkozással foglalkozik. Bircher-Benner a nyers étkezés prófétájaként azonban tisztában volt azzal, hogy a rendterápia több, mint a természetes étrend előírása. Különösen intenzíven foglalkozott ezért például a természetes hőszabályozás megzavarásának kérdésével (nem megfelelő ruházat, lakásviszonyok, helytelen fűtési szokások), a természetes fény hiányának problémájával, a mozgáshiánnyal és az izmok edzésével. Bircher-Benner sok, az orvosok által feladott, reménytelen esetű beteget látott gyaloglás, mászás, evezés, lovaglás vagy kerti munka hatására felépülni. Ezek mellett nagy hangsúlyt helyezett a kozmikus ritmusokkal, ciklusokkal való összhangban élésre, főképp az egészséges és megfelelő mennyiségű alvásra.

A rendterápia lényege, hogy a páciens tudatosítja, hogy felelősséggel tartozik saját magáért, s figyel teste jelzéseire.

E téren sok pszichés blokád létezik: egészségtelen énkép, ideálok és értékrendek, például ha valaki a szakmai sikerein méri magát, vagy mindent jól, sőt tökéletesen akar csinálni.

Magunkra figyelni azt jelenti, hogy a passzív, mindent elszenvedő szerepből kilépünk, és aktívvá válunk, mi magunk megpróbáljuk kitalálni, mi a legmegfelelőbb nekünk.

Bircher-Benner 9 rendtörvénye

1. Táplálék szerkezeti törvénye

A növény friss táplálék „tartalmazza számunkra az életet szolgáló energiát,” melyet lehetőleg változatlan állapotban kell hasznosítanunk. Ha a táplálék egységét , akkor „ egyoldalú, azaz kedvezőtlen táplálkozási hatásra” számíthatunk. Elutasítja az élvezetből evést.

2. A táplálkozás egyensúlytörvénye

„a szervezetnek számos... harmonikus egyensúlyban lévő tápfaktorra van szüksége."Ha bizonyos faktorok hiányoznak, úgy a szervezet a sok evésben keres kiegyenlítést,amelyet újfent az egyensúly megbomlásához vezet.

3. A gazdaságossági törvény

A tápanyag bevitelnek éppen fedeznie kell a szükségletet, mivel a felesleges tápanyagbevitel teljesítőképességet éppúgy károsítja, mint az egészséget. Az embernek értéket kell teremteni, munkát kell végezni. A munka rangja ad értelmet a napnak.

4. A szájtörvény

Megköveteli, hogy a száj a táplálékfelvételnél rendeltetésének megfelelően legyen alkalmazva, azaz a fogakat, a nyálmirigyeket és az ízérzékelést be kell vetni a tápanyagok kiválasztására és elő-emésztésére.

5. A bőr szerkezetének törvénye

A bőr szervének rendeltetése,hogy a napfényt felfogja, a levegő körül legyezgesse, hogy reagáljon a hidegre és a melegre. Az időjárásnak megfelelően hagyjuk szabadon,nem szabad lezárni, elrejteni. Fontos a higiénia: a bőr ápolatlansága gát a kapcsolatban. A bőr gondozása és a kapcsolat összefüggése: simogatás, szeretet. A szervezet immunrendszer erősítése a bőrön keresztül: Kneipp kúra, Priznic.

6. A tüdő rendtörvénye

„Tüdőnknek éjjel-nappal friss, tiszta levegőre van szüksége”. Légzőgyakorlatok fontossága: oxigén nélkül nincs élet!

7. A nehézségi erővel való kapcsolat törvénye

„Az egészséges állapot nagymértékben függ a mozgás szervrendszerének kiegyensúlyozott,azaz se nem túlhajszolt, se nem túl kismértékű,rendszeres és harmonikus munkájától."A jövő orvosának szerinte „a mozgásművészet mesterének" kell lennie.

8. Az életritmus rendtörvénye

A vérnek és az anyagcserének természetes ritmusa van,„rendszertelen élet"következtében a regeneráció és a kémiai egyensúly zavart szenved. A szüléstől a halálig is egy ritmus. A fejlődésnek is kötelezőritmusa van.

9. A lelki élet rendtörvénye

„A lélek egészségének feltétele, hogy szem előtt tartsuk az összes eddig felsorolt rendtörvényt."Ez elsősorban mindig attól függ, hogy mit teszünk az adott pillanatban, az élet rendtörvényeit örömmel és boldogan követjük-e, vagy öntelten, dacosan, önkényesen megéljük-e azokat. Fontos a hit ápolása, a szeretetre és a megbocsájtásra való képesség. Ezt gyakorolhatjuk a vasárnapi templomba menéssel, ekkor testi- lelki ünneplőbe öltözünk, megtisztulást, feloldozást kaphatunk. A világ a rendből ered, a rend nemcsak a világra vonatkozik, hanem minden élőlényre. A betegség egy felbomlott rend. Saját egészségünk megőrzése, kötelező számunkra. Felelősséggel tartozunk családunk egészségéért is.

 

A természetgyógyászat sok eljárásával szemben a rendterápia tudományosan elismert, hatását igazolják a stresszkutatással, kronobiológiával és a pszichoszomatikával foglalkozó tudományágak.

Természetesen ezek mellett teljesen el tudom fogadni azt az irányzatot is, hogy a környezetünkben uralkodó renddel és tisztasággal hatással tudunk lenni a lelkivilágunkra sőt akár az egészségünkre is. Persze ez sem újkeletű dolog, hisz „a teljes teremtés benned létezik, s minden, mi benned van, a teremtésben is létezik” (Hermész Triszmegisztosz)

Forrás: TGy magazin XV. évfolyam 9. szám

              ÉTT jegyzet – 2018, Koller Judit